Zkušenosti s využitím nových testů v diagnostice Clostridium difficile - Matějková, Jana; Nyč, Otakar; Melter, Oto (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2010)
Clostridium diffícile se v posledních letech řadí k nejvýznamnějším nosokomiálním patogenům. V laboratorní diagnostice střevních infekcí, které vyvolává, je dostupná řada metod. Některé testy se ukazují vzhledem k výskytu závažných forem onemocnění nedostatečně citlivé. V práci jsou shrnuty první zkušenosti s novými moderními vyšetřovacími soupravami cílenými na včasný a senzitivní průkaz toxických kmenů Clostridium difficile.
Keywords: Clostridioides difficile; bakteriologické techniky; lidé; GDH (glutamátdehydrogenáza); Clostridium Infections; toxiny; klostridiové infekce; Bacteriological Techniques; Humans; laboratorní diagnostika