Produkce endotoxinu u bakterií Bacteroides fragilis group ve vztahu k onemocnění karcinomem tlustého střeva a rekta u lidí - Chmelař, Dittmar; Vrtný, J (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2010)
Cíl práce: Anaerobní bakterie ze skupiny Bacteroides fragilis group jsou nejčastěji izolovanými anaerobními bakteriemi, které vyvolávají celou řadu závažných anaerobních infekcí. Navzdory časté frekvenci výskytu je jejich přítomnost ve vzorcích klinického materiálu podceňována, ne-li přehlížena. Již dříve byla vyslovena domněnka o korelaci mezi výskytem bakterií z rodu Bacteroides u pacientů preferujících masitou stravu a rakovinným onemocněním tenkého a především tlustého střeva a konečníku [10]. Cílem práce bylo upozornit na závažnost výskytu anaerobních bakterií skupiny Bacteroides fragilis group (BAFR), zvláště v klinických materiálech z oblas ti břicha u lidí a na zjištění souvislostí s výskytem rakoviny tlustého střeva a konečníku. Vzhledem k tomu, že bakteroidy BAFR group jsou významnými producenty endotoxinů, bylo k porovnání bakterií izolovaných z různých klinických vzorků od pacientů s karcinomem tlustého střeva a rekta a z dalších afekcí v dutině břišní použito měření a statistické vyhodnocení tvorby endotoxinů u jednotlivých kmenů izolovaných druhů bakteroidů. Tvorba endotoxinů byla prokazována pomocí LAL testu (Limulus Amoebocyte Lysate Test) jak kvalitativně, tak i kvantitativně (v EU/ml). Materiál a metody: Stanovení produkce endotoxinů bylo provedeno u bakterií ze skupiny BAFR group (B. fragilis, B. thetaiotaomicron, B. distasonis, B. vuJgatus) izolovaných z klinického materiálu od pacientů s diagnózou karcinomů rekta, tlustého a tenkého střeva a ze vzorků ze zánětlivých afekcí (anální absces, apendicitis, absces kůže). Ve všech odebraných vzorcích bylo vyšetřeno vždy 5 kmenů každého izolovaného druhu bakteroidů (celkem 140 kmenů BAFR). Výsledky: Na základě statistického vyhodnocení výsledků produkce endotoxinů od bakteroidů izolovaných z klinických materiálů při diagnóze karcinomu rekta a střeva s tvorbou endotoxinů při zánětlivých afekcích je v práci prokazována korelace výskytu bakterií ze skupiny BAFR group a rakovinou tlustého střeva a konečníku u lidí. Byl zjištěn statisticky významný rozdíl v produkci endotoxinů od kmenů BAFR group izolovaných ze vzorků při diagnózách karcinomů oproti kmenům izolovaným ze vzorků ostatních (zánětlivých). Závěr. Všechny čtyři druhy bakteroidů BAFR group produkovaly významně více endotoxinů při diagnóze karcinomů než bakteroidy izolované z materiálu při ostatních nerakovinných diagnózách, přičemž nejnižší produkce byla zjištěna v případě kožního abscesu (F2,134 = 170, p < 0,0001). Taktéž byly zjištěny statisticky významné rozdíly v produkci endotoxinů mezi jednotlivými druhy bakteroidů ze skupiny BAFR group. Druhy B. fragilis a B. vulgatus produkovaly významně (dvojnásobně) více endotoxinů než druhy B. distasonis a B. thetaiotaomicron [post hoc t-testy, p < 0,00001).
Keywords: Endotoxins; kolorektální karcinom; kolorektální nádory; Bacteroides Infections; lidé; Bacteroides fragilis; Humans; infekce bakteriemi rodu Bacteroides; Colorectal Neoplasms; endotoxiny