Liečba osteoartrózy kolenného kĺbu intraartikulárnou aplikáciou autológnej plazmy bohatej na trombocyty - Lacko, Marek; Tóthová, Tímea; Rosocha, Ján; Štolfa, Štefan; Varga, Gabriel; Raffáč, Štefan; Petrovičová, Jozefína; Vaško, Gabriel; Gharaibeh, Ahmad (Ortopedie, 2010)
Úvod: Plazma bohatá na trombocyty je definovaná ako koncentrát ľudských trombocytov v malom množstve plazmy. Jej liečebné vlastnosti sú založené na účinku faktorov, ktoré sa uvoľňujú z aktivovaných trombocytov. Tieto faktory majú kľúčovú úlohu v regulácii a stimulácii procesu hojenia a tkanivovej regenerácie. Cieľ práce: Cieľom našej práce bolo overiť účinnosť a bezpečnosť intraartikulárne podávaného prípravku autológnej krvnej plazmy bohatej na trombocyty, ktorý je pripravovaný na našom pracovisku, pre pacientov s osteoartrózou kolenného kĺbu. Materiál a metódy: Do prospektívnej náborovej štúdie bolo zaradených 60 pacientov s osteoartrózou kolenného kĺbu. Pacienti boli náhodne rozdelení do dvoch skupín zložených z 30 pacientov. Prvá skupina pacientov bola liečená prípravkom z autológnej krvnej plazmy bohatej na trombocyty. Pacientom kontrolnej skupiny bol dovnútra kĺbu aplikovaný prípravok kyseliny hyalurónovej. Liečba v oboch skupinách pozostávala z troch podaní liečebného prípravku v týždňových intervaloch. Klinický stav pacientov bol hodnotený pred začatím liečby a 3 mesiace po poslednej aplikácii liečebného prípravku pomocou indexu osteoartrózy WOMAC, schémy NRS a PGIC. Výsledky: Pri hodnotení WOMAC a NRS pred začatím liečby a po 3 mesiacoch od ukončenia liečby sme zaznamenali signifikantné zlepšenie v obidvoch skupinách. Pri porovnávaní výsledkov WOMAC a NRS medzi skupinami sme zistili signifikantne lepšie výsledky v skupine pacientov s aplikovanou autológnou plazmou bohatou na trombocyty. Nezaznamenali sme žiadne komplikácie liečby. Priemerná koncentrácia trombocytov v prípravku autológnej plazmy bohatej na trombocyty bola 4,5-násobne vyššia ako koncentrácia trombocytov v periférnej krvi v jednotke objemu. Záver: Vzhľadom na biologický potenciál autológnej plazmy bohatej na trombocyty pri regenerácii tkanív, jej relatívne jednoduchú prípravu a aplikáciu, bezpečnosť z hľadiska vylúčenia rizika prenosu infekčných ochorení a vzniku alergických reakcií a v súlade s priaznivými, aj keď zatiaľ len krátkodobými výsledkami nášho klinického skúšania, považujeme aplikáciu autológnej plazmy bohatej na trombocyty pri liečbe osteoartrózy kolenného kĺbu v počiatočných štádiách za bezpečnú a efektívnu metódu liečby.
Keywords: artróza kolenních kloubů; Osteoarthritis, Knee; Injections, Intra-Articular; výsledek terapie; Treatment Outcome; Hyaluronic Acid; kyselina hyaluronová; lidé; Humans; injekce intraartikulární; Platelet-Rich Plasma; plazma bohatá na destičky