Klinická studie vysokoindukčního elektromagnetického stimulátoru salus talent - Poděbradský, Jiří; Poděbradská, Radana (Rehabilitace a fyzikální lékařství, 2010)
Jedná se o pilotní studii klinických zkoušek analgetického účinku elektromagnetického stimulátoru SALUS Talent na bolesti v pohybovém systému. Jde o první magnetoterapeutický přístroj, u kterého lze dosáhnout subjektivní intenzity při aplikaci a magnetické indukce 2,5 Tesla. Statistický soubor tvořilo 89 pacientů, a to jak rehabilitační ambulance, tak i pacientů absolvujících léčbu v Lázních Dolní Lipová s kožní indikací. Z hlediska pohybového systému se jednalo převážně o strukturální poruchy. U většiny pacientů se objevil výrazný, časný, dlouhotrvající analgetický účinek. Jako dominantní se u této terapie jeví disperzní účinek, a to jak přímý, tak i prostřednictvím aktivace sympatiku na spinální etáži, s následným zlepšením tixotropních vlastností tkání v aplikační oblasti.
Keywords: Pilot Projects; Humans; analgezie; Pain; Electric Stimulation Therapy; pilotní projekty; Magnetic Field Therapy; management bolesti; disperzní účinek; Analgesia; magnetoterapie; Pain Management; bolest; elektrostimulační terapie; lidé; analgetický účinek