Mikrotopografie artikulární chrupavky na mediální kloubní ploše tibie - Petrtýl, Miroslav; Sejkotová, J; Danešová, Jana; Forstová, K (Pohybové ústrojí. Pokroky ve výzkumu, diagnostice a terapii, 2010)
V presentované práci je popsána topografie povrchu lidské a prasečí artikulární chrupavky v mediální kloubní ploše (facies articulares) na tibii v kolenním kloubu. Verifikace topografie povrchu artikulární chrupavky byly provedeny pomocí AFM (Atomic Force Microscope). V presentaci je zohledněn vliv orientace kolagenních vláken na tvarovou členitost povrchu mediální plochy na tibii. Mikrostruktura povrchů lidské a prasečí artikulární chrupavky v lokalitách mediální kloubní plochy není ideálně bez nerovností, ale je prostoupena kupkovými mikrovyvýšeninami, dlouhými přímými i obloukovými mikrorýhami a lokálními mikroprohlubněmi. Tyto nerovnosti a výškové oscilace mikropovrchu chrupavky jsou důsledkem obloukových průběhů kolagenních vláken v periferní a v přechodové zóně ACH. Oblouková kolagenní vlákna vytvářejí v periferní zóně mikroklenby s různou výškovou odlehlostí.
Keywords: prasata; Swine; Cartilage, Articular; Knee Joint; kolagenní vlákna; Topography, Medical; Biomechanical Phenomena; kloubní chrupavka; Tibia; biomechanika; lékařská topografie; Animals; lidé; mikrotopografie povrchů; Humans; zvířata; Financing, Organized; financování organizované; tibie; kolenní kloub