Kouření a kardiovaskulární onemocnění - Aschermann, Michael; Linhart, Aleš (Cor et Vasa (Brno), 2010)
Kouření patří k uznávaným rizikovým faktorům aterosklerózy, jeho aktivní i pasivní formy se podílejí na iniciaci a progresi aterosklerózy i na rozvoji nestabilních forem – akutních koronárních syndromů. Jak vyplývá z českých Doporučení pro léčbu závislosti na tabáku, je kouření v Evropě i v České republice příčinou každého pátého úmrtí, což u nás představuje každý rok přibližně 18 000 úmrtí. Vliv kouření na rozvoj kardiovaskulárních onemocnění je zprostředkován řadou mechanismů. Uplatňují se genetická predispozice, změny vasomotorických funkcí endotelu, strukturální poškození endotelu, změny poddajnosti cévní stěny, změny spektra krevních lipidů, změny funkce krevních destiček a trombofi lie, působení volných kyslíkových radikálů, snížení koncentrací antioxidantů, přítomnost zánětlivých změn a infekce v cévní stěně. V přehledu jsou uvedeny základní poznatky o vlivu kouření na rozvoj aterosklerózy a jejích komplikací, uvedených změn. Zmíněna je také závažnost kouření v populaci dětí s přihlédnutím k tomu, že z patnáctiletých dětí v České republice kouří 25 % dívek a 23 % chlapců (druhé a čtvrté místo na světě, data z roku 2009). Česká kardiologická společnost se proto této problematice v následujících letech bude věnovat systematicky a ve větším rozsahu, než tomu bylo dosud.
Keywords: kouření; Insulin Resistance; Smoking; reaktivní formy kyslíku; lidé; kardiovaskulární nemoci; Risk Factors; Atherosclerosis; Patofyziologie; Tobacco Smoke Pollution; statistika jako téma; dítě; Thrombophilia; Humans; ateroskleróza; Inflammation; inzulinová rezistence; Česká republika; zánět; Statistics as Topic; Cardiovascular Diseases; Smoking Cessation; Myocardial Ischemia; znečištění tabákovým kouřem; Czech Republic; cévní endotel; trombofilie; ischemická choroba srdeční; Reactive Oxygen Species; Endothelium, Vascular; Child; odvykání kouření; rizikové faktory