Globální hodnocení funkce hemostázy. část II., Vlastní zkušenosti s použitím trombin generačního testu u pacientů s trombofilií - Hluší, Antonín; Úlehlová, Jana; Krčová, Věra; Zapletalová, Jana; Indrák, Karel (Transfuze a hematologie dnes, 2010)
Běžně užívaná vyšetření hemostatického systému dostatečně nepostihují komplexitu procesu krevního srážení. Dosavadní zkušenosti se stanovením generace trombinu, centrálního enzymu koagulačního systému, naznačují možnou korelaci s trombofilním fenotypem. V našem souboru pacientů hodnotíme parametry trombin generační křivky u pacientů s trombofilií a zdravých dárců krve. Rovněž srovnáváme výsledky u symptomatických a asymptomatických nosičů trombofilní mutace a hodnotíme vliv získaných rizikových faktorů na generaci trombinu. Získané výsledky prokazují statisticky signifikantně vyšší generaci trombinu u nosičů trombofilní mutace.
Keywords: Blood Coagulation Tests; Thrombin; vyšetření krevní srážlivosti; trombin; hemostáza; získané rizikové faktory; financování organizované; Humans; trombin generační test; trombofilie; Financing, Organized; lidé; Hemostasis; Thrombophilia