Imunofenotypizace a diagnostika obtížně klasifikovatelných akutních leukemií - nová diagnostická skupina dle WHO klasifikace 2008 - Marinov, Iuri; Mikulenková, Dana; Luxová, Alena; Tkáčová, Vlasta (Transfuze a hematologie dnes, 2010)
Imunofenotypizace polychromatickou průtokovou cytometrií je v současné době standardem pro diagnostiku, klasifikaci a monitorování akutních leukemií. Patří k základním vyšetřovacím metodám i v diagnostice akutních obtížně klasifikovatelných leukemií. Nová revidovaná WHO klasifikace tumorů hematopoézy a lymfoidních tkání z r. 2008 rozdělila skupinu obtížně klasifikovatelných akutních leukemií na akutní nediferencovanou leukemii (AUL) a na leukemii se smíšeným fenotypem (MPAL). Cílem nově navržených kritérií je přesnější a komplexnější charakterizace onemocnění s ohledem na prognózu jednotlivých podskupin. Uvedená práce reflektuje vlastní zkušenost a současné možnosti imunologické diagnostiky u tohoto typu diagnózy.
Keywords: Flow Cytometry; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; revidovaná WHO klasifikace 2008; Světová zdravotnická organizace; Practice Guidelines as Topic; obtížně klasifikovatelné leukemie; akutní nemoc; průtoková cytometrie; imunofenotypizace; Humans; Immunophenotyping; Molecular Diagnostic Techniques; leukemie; diagnostické techniky molekulární; World Health Organization; Acute Disease; lidé; Leukemia