Sexuální funkce, antipsychotika, prolaktin a testosteron u mužů se schizofrenií - Žourková, Alexandra; Večeřová, Monika; Kašpárek, Tomáš; Bogorová, Sandra; Ščerbová, Jana (Česká a slovenská psychiatrie, 2010)
Zájem o vedlejší sexuální účinky a změny v endokrinních funkcích u nemocných schizofrenií léčených antipsychotiky je stále aktuální. Problémem při hodnocení sexuálních funkcí u schizofrenních nemocných je mimo jiné i skutečnost, že toto závažné onemocnění samo o sobě způsobuje narušení sociálních vazeb a problémy s navázáním partnerského vztahu. Pokles libida je považován za jeden z negativních příznaků schizofrenie, stejně jako neschopnost navázat partnerský vztah a sociální stažení. Léčba antipsychotiky, především atypickými, tyto příznaky zlepšuje, takže pacienti z léčby profitují, mají méně psychotických příznaků, zlepšuje se jejich sociabilita i schopnost partnerského vztahu. Na druhé straně ovšem antipsychotika svým mechanismem účinku mohou mít negativní vliv na sexuální funkce. Tento vliv je připisován vzestupu prolaktinu a snížením hladin testosteronu u mužů. Práce předkládá sexuální funkce 22 mužů léčených pro onemocnění schizofrenního okruhu atypickými antipsychotiky (olanzapin, risperidon, amisulprid) a jejich korelaci s hladinami prolaktinu a celkového testosteronu. Skóre škály ASEX u pacientů léčených risperidonem bylo v dysfunkčních hodnotách, rozdíl byl oproti ostatním anti-psychotikům statisticky signifikantní. Nebyla nalezena statistická významnost mezi hladinami prolaktinu a testosteronu srovnáním jednotlivých léčiv. Korelací mezi dosažením dysfunkčního skóre škály ASEX, druhem podávaného antipsychotika a hladinami prolaktinu a testosteronu bylo zjištěno, že u našeho souboru nemají hladiny prolaktinu a testosteronu vliv na výskyt sexuálních dysfunkcí.
Keywords: Prolactin; schizofrenie; dospělí; Testosterone; Adult; lidé; sexuální chování; Sexual Behavior; Schizophrenia; průzkumy a dotazníky; prolaktin; Humans; prolaktin,; Surveys and Questionnaires; testosteron; Male; mužské pohlaví