Svalový můstek jako atypická příčina akutního koronárního syndromu - Nykl, Igor; Černý, Jindřich; Vodzinská, Alexandra; Branny, Marian (Cor et Vasa (Brno), 2010)
U pacientů intervenčně léčených pro akutní koronární syndromy naprosto dominuje aterosklerotická příčina ischemické choroby srdeční. Vzácně se však můžeme setkat s non-aterosklerotickými příčinami, ke kterým patří i svalové můstky. V tomto případě se koronární tepna atypicky zanoří v různě dlouhém úseku do srdeční svaloviny a tato anatomická odchylka může někdy vést k myokardiální ischemii s možnými závažnými klinickými následky. Nejčastěji jde o postižení ramus interventricularis anterior. V naší kasuistice popisujeme neobvyklou klinickou manifestaci svalového můstku v koincidenci s aterosklerotickou příčinou akutního koronárního syndromu.
Keywords: dospělí; Myocardial Bridging; srdeční katetrizace; Myokardiální ischemie; Acute Coronary Syndrome; lidé; akutní koronární syndrom; mužské pohlaví; Cardiac Catheterization; Male; Adult; myokardiální svalový můstek; Humans