Vrozené kardiovaskulární choroby a náhlá smrt při sportu - Rydlo, Martin; Homza, Miroslav; Demel, Jiří; Kodajová, Miroslava (Medicina sportiva Bohemica & Slovaca, 2010)
Článek uvádí souhrnný přehled základních diagnóz vrozených srdečních chorob, které mohou být příčinou náhlé smrti ve sportu. U každé diagnostické jednotky je uvedena základní symptomatologie a příslušná vyšetření i nálezy, které mohou vést ke správné diagnóze a léčebnému postupu. Téměř vždy se jedná o velmi vzácné syndromy, které je nutno aktivně vyhledávat. Autoři zdůrazňují nezbytnost komplexního kardiologického vyšetření ve sporných případech.
Keywords: Coronary Vessel Anomalies; Marfan Syndrome; příznaky a symptomy; sportovní srdce; Marfanův syndrom; kardiovaskulární abnormality; anomálie koronárních cév; Cardiomyopathy, Hypertrophic; Cardiovascular Abnormalities; syndrom prodlouženého QT intervalu; Death, Sudden, Cardiac; syndrom dlouhého QT; náhlá srdeční smrt; arytmie; lidé; Sports; Arrhythmogenic Right Ventricular Dysplasia; Humans; pohybová aktivita; Motor Activity; Brugada syndrom; Signs and Symptoms; Brugadův syndrom; hypertrofická kardiomyopatie; arytmogenní dysplazie pravé komory; Wolff-Parkinson-White Syndrome; Long QT Syndrome; Brugada Syndrome; Wolffův-Parkinsonův-Whiteův syndrom; sporty