Degenerativní změny kolenního kloubu ve sportu - Waciakowski, Daniel; Urban, Karel (Medicina sportiva Bohemica & Slovaca, 2010)
Ve vrcholovém sportu je pohybový aparát přetěžovaný. Často se setkáváme se sportovci, kteří sportu zanechali z důvodu poškození pohybového aparátu. Jiní mají po ukončení sportovní kariéry zdravotní problémy. Tréninkové přetížení a opakované úrazy vedou k předčasným degenerativním změnám kloubů. Nejčastěji je artrózou postižen kolenní kloub. Rekreační pohybová aktivita je esenciální pro trofiku tkání a funkci kloubu. Ale při velkých tréninkových dávkách není možná dostatečná reparace a regenerace tkání. Úrazy mění biomechaniku kloubů. Opakované úrazy urychlují degenerativní změny. U sportovce je důležitá diagnostika a úplné doléčení všech úrazů. Avšak léčba se přizpůsobuje nutnosti rychlého návratu ke sportu. Operačním výkonem nejsme schopni zabránit rozvoji degenerativních změn. Preventivně působíme nácvikem správné centrace kolenního kloubu. Cvičením snižujeme riziko úrazů a optimalizujeme rozložení zátěže na kloubních plochách. Důležitá je genetická dispozice a odolnost pohybového aparátu. Při léčbě vrcholových sportovců můžeme pouze snížit budoucí rozvoj degenerativních změn. Předčasné opotřebení kloubů je daní vrcholovému sportu.
Keywords: Osteoarthritis; biomechanika; hyalinní chrupavka; Humans; diferenciální diagnóza; kostní dřeň; kosti a kostní tkáň; Cartilage, Articular; menisky tibiální; Osteoarthritis, Knee; přetěžování; sportovní úrazy; kolenní kloub; Sports; Bone Marrow; Diagnosis, Differential; Knee Joint; biologické markery; Athletic Injuries; Extracellular Matrix Proteins; artróza kolenních kloubů; lidé; Bone and Bones; předčasné degenerativní změny; Hyaline Cartilage; kloubní chrupavka; Menisci, Tibial; Biomarkers; Biomechanical Phenomena; osteoartróza; extracelulární matrix - proteiny; sporty