Nové léčivé látky v magistraliter receptuře III - klotrimazol. III, klotrimazol - Hašek, Jan; Sklenář, Zbyněk (Praktické lékárenství, 2010)
Přehledový článek o klotrimazolu podává informace o vlastnostech a použití látky v léčbě mykotických onemocnění kůže a sliznic. Úvodní část shrnuje základní galenické charakteristiky a možnosti formulace klotrimazolu do léčivých přípravků, následně jsou předloženy návrhy receptur vhodných pro magistraliter přípravu v lékárnách. Kombinace klotrimazolu s dalšími léčivy bývají častým požadavkem lékařů v předpisech individuálně připravovaných léčivých přípravků, které však byly doposud realizovatelné pouze za použití hromadně vyráběných krémů s obsahem klotrimazolu. Použití farmaceutické substance umožní nejen předepsat a následně připravit kombinované dermatologické externum určité stability, zachovat terapeutickou koncentraci léčivých látek, ale zároveň také umožní přípravu roztoků k oční a ušní aplikaci, které nejsou v současnosti dosažitelné pomocí hromadně vyráběných léčivých přípravků.
Keywords: léčivé přípravky; klotrimazol; antiinfekční látky lokální; příprava léků; lidé; Drug Compounding; Tinea; individuální příprava; stabilita; Clotrimazole; Anti-Infective Agents, Local; antimykotika; onychomykózy; Pharmaceutical Preparations; tinea; Humans