Efekt časného nasazení vysokofrekvenční oscilace v léčbě dětí s respiračním selháním - Koudelková, Ludmila; Košut, Peter; Žurek, Jiří; Marek, Lukáš; Fedora, Michal (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2010)
Cíl studie: Demonstrovat efekt vysokofrekvenční oscilace (HFOV) na výměnu plynů u dětí s ARDS. Porovnat v jednotlivých parametrech skupinu časného a pozdního nasazení HFOV. Typ studie: Retrospektivní analýza souboru pacientů v období leden 1994 až prosinec 2006. Název a sídlo pracoviště: Klinika dětské anesteziologie a resuscitace fakultní nemocnice. Materiál a metoda: Do souboru bylo zařazeno 50 pacientů se závažným hypoxemickým respiračním selháním. Pacienti byl zařazeni do skupiny „časné“, pokud byli napojen na HFOV do 24 hodin po napojení na konvenční UPV (n = 30, 60 %); pokud byli napojen později, byli zařazeni do skupiny „pozdní“. Sledovali jsme demografické údaje, PRISM skóre, primární diagnózu, dobu ventilace, hodnoty ABR, indexované parametry (AaDO2, OI, PaO2/FiO2) a hodnoty nastavení oscilátoru (Paw, FiO2). Byla srovnána mortalita skupin. Výsledky: V obou skupinách se normalizovaly hodnoty pH i PaCO2. U časně napojených pacientů se signifikantně zlepšily hodnoty AaDO2, PaO2/FiO2 i OI. U pozdně napojených pacientů nebyly signifikantní rozdíly proti hodině 0 pozorovány. Mezi skupinami byly signifikantní rozdíly v hodnotách Paw a nutnost vyššího nastavení Paw u pozdně napojených. FiO2 je možno snižovat u časně napojených oproti skupině pozdního nasazení rychleji. Časně napojení vykazují mortalitu 53%, pozdně napojení 75%. Závěr: Časné napojení na HFOV mělo pozitivní vliv na ventilační i oxygenační parametry. Signifikantní rozdíly ve prospěch časně napojených byly sledovány zejména u parametrů AaDO2, PaO2/FiO2 a OI. Velký rozdíl v mortalitě nebyl statisticky významný, přesto by mohl poukázat na ideální načasování napojení pacienta na HFOV.
Keywords: Child; Intensive Care Units, Pediatric; ARDS; jednotky intenzivní péče pediatrické; časové faktory; vysokofrekvenční oscilační ventilace; lidé; High-Frequency Ventilation; Severe Acute Respiratory Syndrome; vysokofrekvenční ventilace; dítě; Humans; syndrom akutního respiračního selhání; Time Factors