Nízkomolekulární hepariny 1x denně v léčbě akutní žilní trombózy - Roztočil, Karel (Farmakoterapie, 2010)
Nízkomolekulární hepariny jsou v prevenci a léčbě žilní trombózy téměř ve všech směrech účinnější než nefrakcionovaný heparin. Snadnější způsob aplikace nízkomolekulárních heparinů a jejich lepší biologická dostupnost po subkutánní aplikaci vedly k tomu, že léčba žilní trombózy se u značné části pacientů přesunula do ambulantní péče. Kromě standardní aplikace 2x denně je možné podávat injekce jen 1x za 24 hodin a zjednodušit zejména ambulantní léčbu žilní trombózy a její přijetí pacientem.
Keywords: rozvrh dávkování léků; hodnocení léčiv; injekce; způsoby aplikace léků; Statistics as Topic; Acute Disease; ambulantní péče; statistika jako téma; Venous Thrombosis; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; lidé; Injections; Drug Administration Schedule; Ambulatory Care; nežádoucí účinky léčiv; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Drug Evaluation; Practice Guidelines as Topic; Meta-Analysis as Topic; aplikace 1x denně; heparin nízkomolekulární; akutní nemoc; Drug Administration Routes; žilní trombóza; metaanalýza jako téma; Heparin, Low-Molecular-Weight; Humans