Endovaskulární rekanalizace při léčbě akutních uzávěrů mozkových tepen - Krajina, Antonín; Krajíčková, Dagmar; Lojík, Miroslav; Chovanec, Vendelín; Raupach, Jan; Kubíková, Monika; Vališ, Martin; Špriňar, Zdeněk; Taláb, Radomír; Ryška, Pavel; Schreiberová, Jitka; Holubová, Jana; et al. (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2010)
Cíl: Účelem studie bylo zhodnocení role mechanických endovaskulárních rekanalizačních technik v léčbě akutních uzávěrů mozkových tepen ve skupině všech nemocných takto léčených v jednom centru od září 2006 do září 2009. Souhrn a metodika: Retrospektivní analýza 33 nemocných (18 žen, 15 mužů) průměrného věku 58,2 roku (rozptyl 31-80), kteří byli léčeni pro akutní ischemickou cévní mozkovou příhodu (průměrný NIHSS 16,3; 7-25). K léčbě byli indikováni nemocní s prokázaným ischemickým polostínem na perfuzním CT. Dvacet dva nemocných (67 %) mělo uzávěr v přední cirkulaci a 11 (33 %) v zadní cirkulaci. Výkon byl zahájen v průměru 5,3 hodin od vzniku příznaků. Byly použity následující metodiky: mechanická extrakce embolu (10 nemocných), v kombinaci s intraarteriální trombolýzou (17 nemocných). Angioplastika, aspirace a intravaskulární stenty byly použity u zbývajících (neemboligenních) uzávěrů. Bylo provedeno porovnání mezi funkčně dobrými a špatnými nemocnými, a mezi nemocnými s uzávěry v přední a zadní cirkulaci. Výsledky: Ve třech měsících bylo mRS.
Keywords: lidé středního věku; Tomography, X-Ray Computed; akutní cévní mozková příhoda; cévní mozková příhoda; Retrospective Studies; Diagnostic Techniques, Neurological; statistika jako téma; diagnostické techniky neurologické; dospělí; trombolytická terapie; Statistics as Topic; počítačová rentgenová tomografie; retrospektivní studie; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); lidé; Cerebral Angiography; senioři; mozková angiografie; Aged; trombektomie; trombolytická léčba; Stroke; Thrombolytic Therapy; Cerebral Revascularization; angioplastika; Angioplasty; revaskularizace mozku; Adult; mozková revaskularizace; Thrombectomy; mechanická trombektomie; Middle Aged; Humans; Outcome and Process Assessment, Health Care