Využití kontinuálního monitoringu průtoku krve mozkem po těžkém mozkovém poranění - Mrlian, Andrej; Smrčka, Martin; Duba, Miloš; Gál, Roman; Ševčík, Pavel (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2010)
Úvod: Intenzivní léčba pacientů po těžkém poranění mozku je v časné posttraumatické fázi zásadní s hlediska prognózy pacientů. Těžká poranění mozku jsou zatížena vysokou mortalitou. Dle výsledků některých studií 40 až 60 % pacientů ukončí léčbu s neuspokojivým výsledkem. Komplexní invazivní monitoring umožní detailnější zhodnocení aktuálního stavu pacientů a pomůže včas zahájit adekvátní terapii. Materiál a metody: V rámci pilotní studie byla použita unikátní metoda přímého kontinuálního měření průtoku krve mozkem (CBF), srovnávali jsme benefit této metody v korelaci s jinými, již zavedenými metodami. Celkem bylo analyzováno pět pacientů po těžkém poranění mozku, u kterých jsme ihned po příjmu kontinuálně invazivně monitorovali intrakraniální tlak, mozkový perfuzní tlak, průtok krve mozkovou tkání a hladinu tkáňového kyslíku. Pacienti byli léčeni konzervativně i operačně. V rámci skupiny jsme analyzovali vliv jednotlivých monitorovacích modalit a jejich kombinací na léčebnou strategii u těchto pacientů, přičemž jsme se zaměřili na přínos přímého kontinuálního měření CBF. Výsledky: Všechny sledované parametry vzájemně korelovaly, vzestup ICP byl následován poklesem CPP, mozkové perfuze (CBF) a hladin tkáňového kyslíku (p < 0,01). Sledované parametry reagovaly na změnu terapie a patologické hodnoty byly indikátorem neurochirurgické intervence. Závěr: Komplexní monitoring pacientů po těžkém poranění mozku zkvalitňuje intenzivní léčbu těchto pacientů a podává ucelenější obraz o procesech běžících v poškozené mozkové tkáni. Přímé měření CBF napomáhá zhodnocení stavu pacienta a v kombinaci s dalšími metodami by mohlo urychlit výběr vhodné léčebné modality, což by v konečném důsledku mohlo zlepšit celkový výsledek léčby.
Keywords: poranění mozku; Humans; Monitoring, Physiologic; Oxygen Consumption; Blood Flow Velocity; Neurosurgical Procedures; intrakraniální tlak; průtok krve mozkem; těžká poranění mozku; lidé; Intracranial Pressure; pilotní projekty; Pilot Projects; Perfusion; Diagnostic Techniques, Neurological; multimodální monitoring; monitorování fyziologických funkcí; rychlost toku krve; Outcome and Process Assessment, Health Care; perfuze; Cerebrovascular Circulation; spotřeba kyslíku; Statistics as Topic; mozkový krevní oběh; Brain Injuries; statistika jako téma; neurochirurgické výkony; diagnostické techniky neurologické; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče)