Posuzování zdravotního stavu a pracovní schopnosti osob po cévní mozkové příhodě - kazuistiky - Čeledová, Libuše; Čevela, Rostislav; Kalita, Zbyněk; Vaňásková, Eva (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2010)
Článek seznamuje s novou právní úpravou posuzování zdravotního stavu, míry poklesu pracovní schopnosti a invalidity u stavů po cévních mozkových příhodách (CMP). CMP představují jednu z nejčastějších příčin úmrtí v České republice, ale patří také mezi nejzávažnější invalidizující onemocnění z neurologických příčin. Autoři prostřednictvím kazuistik dokládají rozhodující vliv komplexního detailního popsání závěrů neurologických vyšetření na posudkové zhodnocení zdravotního stavu a pracovní schopnosti posuzovaných osob. Současně upozorňují, že nové pojetí posuzování invalidity klade důraz na funkční schopnosti, aktivity a participace.
Keywords: Statistics as Topic; Social Welfare; Diagnostic Techniques, Neurological; statistika jako téma; pracovní schopnost; Disability Evaluation; cévní mozková příhoda; kvalita života; Health Status; diagnostické techniky neurologické; zdravotní stav; lidé; Stroke; posuzování zdravotní způsobilosti; Work Capacity Evaluation; prognóza; posuzování zdravotního stavu; Retirement; důchod; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Practice Guidelines as Topic; posuzování pracovní neschopnosti; Prognosis; sociální péče; Quality of Life; Humans