Infekce horních cest dýchacích a jejich léčba v otorinolaryngologii - Astl, Jaromír (Medicína po promoci, 2010)
Zánětlivá onemocnění horních cest dýchacích patří mezi velice častá onemocnění. Výskyt těchto onemocnění má mnohdy sezónní charakter a můžeme se setkat i s epidemiemi. Postihují všechny věkové kategorie a jejich průběh nebývá spojen s vysokým výskytem komplikací. Závažnější průběh mají tato onemocnění u osob se sníženou imunitou a v závislosti na původci zánětu (akutní epiglotitidy a laryngitidy). Během těchto onemocnění může dojít k otokům a zúžením dýchacích cest a průběh může být velmi závažný, stejně jako v případě komplikací ostatních zánětů. Následující práce podává přehled o vzniku, příznacích a léčbě zánětů horních cest dýchacích v praxi. V přehledu je podán popis nejčastěji užívaných skupin léčiv v ošetření nemocných s důrazem na léčbu symptomatickou - zejména ovlivnění kašle jako příznaku těchto onemocnění. Léčba komplikací přesahuje rámec tohoto sdělení.
Keywords: otitis media; laryngitida; Humans; Cough; akutní zánět středního ucha; Rhinitis; Otitis Media; Pharyngitis; rýma; Tonsillitis; Laryngitis; tonzilitida; kašel; rinosinusitida; faryngitida; lidé