Klasifikační systémy, ontologie a grid - Vejvalka, Jan; Lesný, Petr; Holeček, Tomáš; Bouzková, Helena (Medsoft ..., 2005)
Sdílení výpočetní kapacity ve vysokorychlostních počítačových sítích otevírá nové možnosti pro komplexní zpracování dat v oblasti biomedicíny. Nutnou podmínkou pro takové zpracování dat je však existence dostatečně flexibilních nástrojů pro jejich indexování. vývoj posledních let naznačuje, že takovými nástroji by mohly být ontologické systémy, navazující na systémy klasifikace medicínských pojmů.
Keywords: Medicine; hesláře; automatizované zpracování dat; terminologie jako téma; lékařství; Classification; Electronic Data Processing; klasifikace; Medical Subject Headings; SNOMED; Terminology as Topic; Subject Headings; Unified Medical Language System; Systematized Nomenclature of Medicine