Význam TDM, fenotypizace a genotypizace pro správné dávkování léčiv - Grundmann, Milan; Kacířová, Ivana (Časopis lékařů českých, 2010)
Terapeutické monitorování hladin léčiv je specifická metoda klinické farmakologie pro monitorování terapie pomocí měření koncentrace léčiva v séru s následnou interpretací a akceptací klinikem. Je významným pomocníkem pro personalizovanou medicínu v oblasti individualizace dávkování, poněvadž umožňuje racionální terapii s minimalizací výskytu nežádoucích účinků, snížení mortality a morbidity a snížení nákladů. Fenotypizace a genotypizace mohou posunout terapeutické monitorování léčiv na vyšší kvalitativní úroveň.
Keywords: genotyp; lidé; Drug Monitoring; terapeutické monitorování; individualizace a personalizace dávkování léčiv; Phenotype; Precision Medicine; individualizovaná medicína; výpočet dávky léku; fenotyp; Humans; monitorování léčiv; Drug Dosage Calculations; farmakokinetika; Genotype; Pharmacokinetics