Kazuistika pacientky s triple negativním karcinomem prsu, která při léčbě paklitaxelem a bevacizumabem dosáhla kompletní remise plicního, uzlinového a kostního metastatického postižení - Bravencová, Zlatuše (Klinická onkologie, 2010)
Východiska: Metastatický karcinom prsu je nevyléčitelné onemocnění, cílem léčby je prodloužení života pacientky při zachování či zlepšení jeho kvality. Tři studie fáze III (E2100, AVADO a RIBBON-1) prokázaly přínos přidání bevacizumabu ke standardní chemoterapii 1. linie. V těchto studiích bylo dosaženo zvýšení četnosti odpovědí a prodloužení přežití bez progrese. Přidání bevacizumabu nezvyšuje toxicitu chemoterapeutických režimů. Bevacizumab je od roku 2007 registrován k léčbě nemocných s metastazujícím karcinomem prsu. Případ: Uvádíme kazuistiku naší pacientky léčené bevacizumabem, u které bylo dosaženo výborného léčebného efektu. V roce 2003 byl u tehdy 40leté pacientky diagnostikován lobulární karcinom prsu pT2pN0M0, ER negativní, PgR negativní, HER2 negativní. Byla podána adjuvantní chemoterapie FAC. Po šesti letech, v březnu 2009, došlo k relapsu onemocnění s postižením mediastinálních uzlin, plic, pleury a skeletu. V květnu 2009 byla zahájena léčba týdenním režimem paklitaxelu (ukončen v listopadu 2009) v kombinaci s bevacizumabem, který byl ukončen v dubnu 2010 po 11 měsících léčby při dosažení úplné remise, a to jak v plicích a mediastinu, tak ve skeletu. Léčba pokračuje pouze podáváním bisfosfonátu. Závěr: I naše zkušenost ukazuje, že bevacizumab je přínosem pro léčbu metastatického karcinomu prsu.
Keywords: indukce remise; dospělí; nádory prsu; Angiogenesis Inhibitors; Receptors, Estrogen; Carcinoma, Lobular; Lung Neoplasms; monoklonální protilátky; Receptors, Progesterone; Breast Neoplasms; receptory progesteronu; Antibodies, Monoclonal; fytogenní protinádorové látky; Bone Neoplasms; Remission Induction; Antineoplastic Agents, Phytogenic; mužské pohlaví; Receptor, ErbB-2; metastatický karcinom prsu; nádory plic; nádory kostí; receptor erbB-2; Adult; mediastinum; lymfatické metastázy; Lymphatic Metastasis; Mediastinum; ženské pohlaví; receptory pro estrogeny; inhibitory angiogeneze; Paclitaxel; Male; paclitaxel; lobulární karcinom; Female