Ľudské papilomavírusy v patogenéze spinocelulárneho karcinómu dutiny ústnej a orofaryngu - Krump, Michal; Ehrmann, Jiří (LKS, 2010)
K hlavným rizikovým faktorom spinocelulárneho karcinómu dutiny ústnej a orofaryngu (OAPC) patrí abúzus alkoholu, tabaku a v ázijských krajinách značne rozšírené žuvanie betelu. V populácii sa napriek tomu vyskytuje skupina pacientov s OAPC bez prítomnosti týchto typických rizikových faktorov v životospráve (nefajčiari, abstinenti), u ktorých sa hypotetizuje o možnej súvislosti s papilomavírusovou infekciou (HPV). Mechanizmus onkogenézy spočíva v schopnosti HPV kódovať dva kľúčové onkoproteíny E6 a E7, ktoré cestou degradácie tumor supresorových proteínov p53 a pRb narušujú reguláciu bunkového cyklu. Kým pacienti s HPV negatívnymi tumormi hlavy a krku vykazujú koreláciu so známymi rizikovými faktormi (alkohol, tabak), pacienti s HPV pozitívnymi tumormi vykazujú silnú asociáciu s počtom orálnych sexuálnych partnerov a fajčením marihuany. V HPV etiopatogenéze sa diskutujú taktiež iné faktory ovplyvňujúce priebeh perzistentnej infekcie ako je génový polymorfizmus či spolupôsobenie ďalšieho kancerogénu. Súčasná vakcinácia proti vysokorizikovým typom HPV, zameraná najmä na prevenciu cervikálneho karcinómu, môže teoreticky ovplyvňovať priebeh infekcie aj v iných anatomických lokalitách ako je dutina ústna či orofarynx.
Keywords: infekce papilomavirem; nádory orofaryngu; rizikové faktory; Prevalence; vakcíny proti papilomavirům; spinocelulární karcinom; Papillomavirus Infections; Carcinoma, Squamous Cell; Oropharyngeal Neoplasms; Papillomavirus Vaccines; Humans; lidé; Risk Factors; prevalence