Nádorová angiogeneze - Novotný, Jan; Zikán, Michal (Klinická farmakologie a farmacie, 2010)
Nádorová angiogeneze představuje pro nádorové buňky účinný mechanizmus vlastního přežití a šíření se do vzdálených tkání. Není proto překvapením, že se antiangiogenní strategie široce studuje a uplatňuje v léčbě. Po prvních klinicky používaných molekulách, jež působí v oblasti receptoru pro vaskulární epiteliální růstový faktor (VEGFR) ať již vyvázáním VEGF, či inhibicí intracelulární domény VEGFR se pozornost vědců obrací k dalším cílům, které jsou součástí angiogenních kaskád (proteiny TIE, VHL a další).
Keywords: patologická angiogeneze; vaskulární endoteliální růstové faktory; protinádorové látky; Neoplasms; chemorezistence; Vascular Endothelial Growth Factors; receptory vaskulárního endoteliálního růstového faktoru; DLL4; VEGF; angiopoietin; Angiogenesis Inhibitors; inhibitory angiogeneze; Neovascularization, Pathologic; TIE; Financing, Organized; nádory; Drug Resistance, Neoplasm; financování organizované; Antineoplastic Agents; Receptors, Vascular Endothelial Growth Factor