Léky cílené proti cévám - Novotný, Jan (Klinická farmakologie a farmacie, 2010)
V klinické praxi máme celou řadu přípravků, které zasahují na úrovni novotvorby cév. Jde o tzv. antiangiogenní léky. V tomto článku se však budeme zabývat léky cílenými proti cévám, vascular disrupting drugs (VDD). Úkolem těchto léčiv je provést rychlou destrukci již existujících cév, způsobit prudký pokles perfuze nádoru a vyvolat tak nádorovou nekrózu. Zatímco mnoho antiangiogenních leků již prošlo klinickými studiemi třetí fáze a jsou rutinně používány, léky druhé skupiny jsou teprve na samém počátku klinických zkoušek a jen jeden z nich postoupil do testů druhé fáze.
Keywords: patologická angiogeneze; Neoplasms; financování organizované; nádory; vadimezan; Neovascularization, Pathologic; Financing, Organized; angiogeneze; stilbeny; interakce mezi receptory a ligandy; Angiogenesis Inhibitors; inhibitory angiogeneze; vascular disrupting agen; Stilbenes; fosfretabulin; Receptor Cross-Talk