Krevní transfuze a retransfuze -historie a současnost - Procházková, Lenka; Procházková, Květa (Sestra (Praha), 2010)
Lidská krev, z níž se vyrábějí transfuzní přípravky, je nenahraditelná a ničím nezastupitelná. Zatím se ji nepodařilo uměle vyrobit. Neexistují žádné „alternativní zdroje“ této vzácné tekutiny. Ani 21. století nepřineslo zásadní alternativu, která by plnila všechny funkce krve v lidském organismu.
Keywords: potransfuzní reakce; lidé; krevní náhražky; Transfusion Reaction; pooperační hemodiluce; autologní krevní transfuze; Blood Substitutes; Blood Transfusion; Hemodilution; Blood Transfusion, Autologous; hemodiluce; krevní transfuze; Humans