Rorschachovská škála orální závislosti ve významu a klinické praxi - Lečbych, Martin (Československá psychologie, 2010)
Studie seznamuje s Rorschachovskou škálou orální závislosti, jež je v rámci projektivní psychodiagnostiky považována za autoritativní nástroj k posuzování interpersonální závislosti. Je považována za cenný prediktor konformity, poddajnosti, chování orientovaného na hledání pomoci a podpory druhé osoby. Článek informuje o základních validizačních studiích a vybírá výzkumné studie, které mají největší význam pro psychodiagnostiku v klinické praxi.
Keywords: psychoanalytická teorie; Psychoanalytic Theory; Dependency, Psychological; Humans; interpersonální závislost; lidé; Personality Tests; projektivní psychodiagnostika; orální závislost; závislost (psychologie); Rorschachovská škála orální závislosti; osobnostní testy