Nález zkráceného děložního hrdla u žen s nízkým rizikem předčasného porodu - Grobman, William A (Gynekologie po promoci, 2010)
Devětadvacetiletá těhotná, primigravida, nulipara, přichází na ultrazvukové vyšetření ve 22. gestačním týdnu. Její gynekologická anamnéza je bezvýznamná a dosavadní průběh těhotenství nekomplikovaný. Dle ultrazvukového vyšetření se plod jednočetné gravidity jeví být anatomicky normální, ale transabdominální vyšetření vysloví podezření na zkrácení děložního hrdla. Následné transvaginální vyšetření tuto domněnku potvrdí, hrdlo měří 19 mm. Jaký bude další management tohoto těhotenství?
Keywords: Premature Birth; Risk Assessment; dospělí; Pregnancy Complications; lidé; předčasný porod; hodnocení rizik; Female; Cervical Length Measurement; komplikace těhotenství; Adult; měření délky hrdla děložního; ženské pohlaví; Humans