Životní styl žen v průběhu života - Papežová, Klára; Mlčochová, Veronika; Matějová, Halina (Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print), 2010)
Životní styl zásadním způsobem ovlivňuje zdravotní stav jedince. Nerovnosti ve zdraví mohou být důsledkem rozdílných životních podmínek, které si jedinec nevybírá, a které často může minimálně nebo nemůže vůbec ovlivnit. Co však ovlivnit může, je výskyt rizikových faktorů životního stylu, které zvyšují pravděpodobnost rozvoje řady onemocnění. Životní styl je každým člověkem volený, každý by si měl být vědom rizik, která plynou z nesprávného zdravotního chování. Zmíněnými rizikovými faktory životního stylu jsou především užívání tabáku, nadměrná spotřeba alkoholu, nadváha a obezita, nedostatečná fyzická aktivita, nesprávná výživa. Životní styl tak představuje velkou roli v životě každého, neboť volbou, které faktory nechá působit na své zdraví, rozhoduje o své budoucnosti.
Keywords: dospělí; Smoking; průzkumy a dotazníky; Female; Overweight; Adult; ženské pohlaví; pití alkoholu; psychický stres; kouření cigaret; Life Style; Health; životní styl; Alcohol Drinking; kouření; Obesity; Surveys and Questionnaires; fyziologie výživy; lidé; cvičení; zdraví; tělesná aktivita; Women; Nutritional Physiological Phenomena; Risk Factors; Data Interpretation, Statistical; ženy; obezita; výživa; interpretace statistických dat; nadváha; rizikové faktory; nadváha a obezita; lidé středního věku; Cigarette Smoking; alkohol; Exercise; stres; Middle Aged; Stress, Psychological; Humans