Adjuvantní terapie imatinibem u gastrointestinálních stromálních tumorů - Zezulová, Michaela; Melichar, Bohuslav (Onkologie (Olomouc, Print), 2010)
Článek popisuje terapeutické spektrum možností a jeho specifika u gastrointestinálního stromálního tumoru (GIST) se zaměřením na adjuvantní léčbu. V jeho úvodní části se věnuje obecným poznatkům o GIST – epidemiologii, histopatologii či symptomatologii. Vzhledem k faktu, že GIST patří mezi radiorezistentní a chemorezistentní tumory, účinnost imatinib mesylátu (Glivec®), selektivního inhibitoru tyrozinkinázových domén receptorů c-kit, PDGFRA-alfa a bcr-abl, znamenala výrazný průlom v terapii tohoto nádoru. V další části proto článek shrnuje současné poznatky o indikacích imatinibu a popisuje determinaci rizika rekurence – pro GIST dlouho nebyla vytvořena TNM klasifikace, míra rizika recidivy byla tedy stanovována na základě několika kritérií, jako je velikost tumoru, počet mitóz na 50 patologických polí při histologickém vyšetření nádoru, lokalizace a ruptura tumoru, z nichž také nová TNM klasifikace vychází. Současně článek přináší přehled zásadních klinických studií pro adjuvantní podávání imatinibu a zmiňuje se i o možnostech terapie pro pacienty s metastatickým či pokročilým onemocněním, resp. o další linii biologické léčby, sunitinibu (Sutent®).
Keywords: receptor 2 pro vaskulární endoteliální růstový faktor; gastrointestinální stromální tumory; indoly; Humans; Piperazines; Indoles; Pyrimidines; Gastrointestinal Stromal Tumors; Chemotherapy, Adjuvant; piperaziny; tyrosinkinasy; Protein-Tyrosine Kinases; Vascular Endothelial Growth Factor Receptor-2; pyrimidiny; Pyrroles; pyrroly; lidé; adjuvantní chemoterapie; sunitinib (Sutent®); imatinib (Glivec®)