Antifosfolipidový syndrom: jedna z příčin ischemických mozkových příhod v mladším věku - Bártková, Andrea (Neurologie pro praxi, 2010)
Antifosfolipidový syndrom (APS) patří spíše ke vzácnějším onemocněním s velkou variabilitou klinických příznaků a řadou diferenciálně diagnostických úskalí. APS je definován komplexem klinických a laboratorních příznaků. Klinickým kritériem je cévní trombóza a/nebo komplikace gravidity a laboratorním průkazem je přítomnost antifosfolipidových protilátek (APA). K nejčastějším projevům APS patří po žilní trombóze ischemické cévní mozkové příhody. Správné rozpoznání toho, že neurovaskulární příznaky jsou způsobeny APS, je zasadní pro management onemocnění a jeho léčbu. Některé neurovaskulární klinické projevy asociované s APS jsou prezentovány formou stručných kazuistik.
Keywords: preeklampsie; Heart Valve Diseases; Female; antikardiolipinové protilátky; Antibodies, Antiphospholipid; habituální potrat; antikoagulační léčba; ženské pohlaví; cévní mozková příhoda; trombóza; lidé; léze srdečních chlopní; beta-2-glykoprotein I; beta 2-Glycoprotein I; Stroke; ischemie mozku; antifosfolipidový syndrom; Antiphospholipid Syndrome; Male; nemoci srdečních chlopní; Pre-Eclampsia; Antibodies, Anticardiolipin; Brain Ischemia; Thrombosis; lidé středního věku; Abortion, Habitual; antifosfolipidové protilátky; mužské pohlaví; Middle Aged; Humans