Ako zvládnuť úzku zrenicu? - Böhm, Peter (Česká a slovenská oftalmologie, 2010)
V práci je popísaný nový irigačný iris retraktor pre operácie kataraty v úzkej zrenici. Je modifikáciou irigačného násadca z bimanuálnej irigácie aspirácie, ktorý má na svojom konci umiestnený háčik gombíkovitého tvaru. Tento umožňuje odhrnutie okraja úzkej zrenice a vizualizáciu zbytkov kortexu v ekvatoriálnej oblasti kapsuly. Puzdro šošovky tak môže byť bezpečne vyčistené pri použití aspiračnej kanyly v chirurgovej druhej ruke.
Keywords: Iris; Pupil; Humans; Cataract Extraction; Hydrotherapy; lidé; hydroterapie; extrakce katarakty; iris; pupila