Vysokofrekvenční ultrazvuk v dermatologické praxi - Fajkošová, Kateřina (Dermatologie pro praxi, 2010)
Ultrazvukové přístroje se používají běžně v medicínské diagnostice v mnoha oborech, jejich použití v dermatologii je relativně nové. Důležitým cílem v dermatologické diagnostice je včasné rozpoznání tumorů, zejména melanomu. Tyto přístroje mohou v mnoha případech pomoci upřesnit diagnózu, rozsah tumoru a tím i lépe plánovat léčebný postup. Vyšetření ultrazvukem je též přínosné při monitorování léčby, např. zánětlivých dermatóz. Ultrazvukem je dále například možné vyšetřovat působení kortikoidů na kůži. Další možnosti využití jsou zkoumány. Nejčastěji používaná frekvence je 20 MHz, která optimálně zobrazí dermální struktury. Vyšetření ultrazvukem je minimálně zatěžující pro pacienta, je nebolestivé, lze jej podle potřeby opakovat. Ultrazvuk má možnost stát se běžnou diagnostickou metodou v dermatologii.
Keywords: B-scan; kůže; C-scan; nádory kůže; Ultrasonography; kožní nemoci; ultrasonografie; Skin Neoplasms; kožní tumory; Skin Diseases; A-scan; Skin; zánětlivé dermatózy