Vybrané aspekty organizační a odborné podpory pedagogů při realizaci metodiky Unplugged ve školách: Výsledky evaluace implementace projektu EUDAP - Jurystová, Lucie; Miovský, Michal (Adiktologie, 2010)
VÝCHODISKA: Mezinárodní preventivní program Unplugged byl pilotně realizován a ověřován na českých školách ve školním roce 2007/2008. Na základě výsledků evaluace jeho procesu implementace byl program inovován a adaptován na prostředí českých škol a žáků. V průběhu pilotní implementace byla zajišťována odborná podpora realizátorům programu (pedagogům ZŠ) prostřednictvím regionálních koordinátorů projektu. CÍLE: Cílem naší studie je pokusit se navrhnout systém odborné a organizační podpory pedagogů pro realizaci preventivního programu Unplugged při jeho další diseminaci v ČR. METODY: Dvě semistrukturovaná interview s regionálními koordinátory projektu, 16 semistrukturovaných interview s realizátory programu ve školách, analýza dokumentace projektu. SOUBOR/DATA: Dva regionální koordinátoři projektu, 16 pedagogů, dokumentace projektu (zprávy ze setkání s regionálními koordinátory projektu, zpětnovazební dotazníky odevzdávané po každé ukončené lekci realizátory jrogramu). VÝSLEDKY: Výsledky shrnují průběh setkáíání realizátorů programu s regionálními koordinátory projektu, spatřovaná pozitiva a negativa, taktéž jejich pocity a názory na tato setkání. Stejně tak ukazují, jakým způsobem by mohla být podpora organizována v budoucnu. ZÁVĚRY: Výsledky naší studie ukazují, že odborná a organizační podpora během realizace programu Unplugaed by měla i nadále zůstat nedílnou součástí pro udržení kvalitní úrovně programu. Ktomu by mohla přispět rovněž krajská/regionální centra primární prevence.
Keywords: supervize; mladiství; primární prevence; programy Healthy People; Program Evaluation; hodnocení programu; kouření marihuany; Marijuana Smoking; preventivní program; koordinace preventivních aktivit; Humans; Tobacco Use Disorder; Healthy People Programs; poruchy vyvolané užíváním tabáku; vzdělávání; Primary Prevention; Alcohol Drinking; pití alkoholu; Adolescent; regionální centrum prevence; lidé