Gastrointestinální imunitní systém - Závada, Filip (Medicína pro praxi, 2010)
Přehledový článek seznamuje čtenáře se základními komponentami gastrointestinálního imunitního systému, který je propojen s ostatními slizničními imunitními systémy ve funkční celek. Nejvýznamnějšími komponentami tohoto systému jsou Peyerovy pláty, lamina propria a intraepiteliální lymfocyty. Mezi těmito součástmi probíhají doposud ne zcela přesně prozkoumané interakce, které zajišťují složitý chod celého systému a integritu organizmu. V závěru článku je uveden přehled nejvýznamnějších chorob gastrointestinálního systému s imunopatologickým podkladem.
Keywords: homeostáza; Intraepithelial Lymphocytes; Mucous Membrane; Peyer's Patches; lidé; Peyerovy pláty; gastrointestinální imunitní systém; gastrointestinální trakt; CD8-Positive T-Lymphocytes; Homeostasis; MALT; Immune System Phenomena; CD8-pozitivní T-lymfocyty; sliznice; imunitní systém - jevy; intraepiteliální lymfocyty; nemoci trávicího systému; Gastrointestinal Tract; Digestive System Diseases; lamina propria; Humans