Důvody poškozování organizmů slunečním zářením a nezbytnost fotoprotekce - Jirásková, Milena; Jirásek, Lubor (Medicína pro praxi, 2010)
Změny povětrnostní spojené se zvýšeným průnikem rizikového UV záření vyžadují zvýšenou ochranu kůže oblečením a kosmetikou speciálně k tomuto účelu vyráběnou. UV filtry by měly optimálně chránit kůži v poměru 1:1 (UVB:UVA). Měly by se nanášet na zatěžovaná místa 30 minut před sluněním a během dne by se měla jejich aplikace vícekrát opakovat. Zásadně bychom se neměli vystavovat slunečnímu záření v době mezi 10–15 hodinou a děti do 3 let by se neměly zbytečně vystavovat vůbec. Kvalitu a zásady ochrany koriguje Evropská instituce COLIPA. V poslední době se klade velký důraz na tzv. bioprotekci a kvalitu tzv. kritické vlnové délky ?c.
Keywords: Sunbathing; slunění; kritická vlnová délka ?c; sluneční záření; UV filtry; lidé; ochranné oděvy; přípravky chránící proti slunci; Sunlight; fotoprotekce; bioprotekce; UV index; Sunscreening Agents; Protective Clothing; Humans