Léčivé přípravky v Obnoveném pražském dispensatoriu z roku 1750. I. část, úvod a prvních devět tříd lékových forem - Drábek, Pavel (Česká a slovenská farmacie, 2010)
Článek se zabývá vývojem, kterým v pozdním baroku prošla farmakoterapie v Čechách. Upozorňuje na nově zavedené přípravky i na některé přežívající klasické předpisy. Vychází ze druhého vydání pražského dispensatoria (Dispensatorium pharmaceuticum Pragense renovatum, 1650). Porovnává jeho látku s vídeňským dispensatoriem (Dispensatorium pharmaceuticum Austriaco-Viennense, 1651) a také přihlíží k předchozím pramenům, jako např. pražská lékárenská sazba (1737) nebo první vydání pražského dispensatoria (1739). Připomíná různé zvláštnosti tehdejší receptury a také některé problémy. K nim patřila i skutečnost, že často byly pod stejným názvem uváděny přípravky s různým složením. V první části bude probráno prvních devět tříd, zahrnujících octy, destilované vody, balzámy, přípravky s cukrem, odvary, lektvary, elixíry, tinktury, voskovce a náplasti.
Keywords: terminologie jako téma; příprava léků; dějiny 18. století; Terminology as Topic; barokní dispensatoria; léčivé přípravky; receptáře jako téma; farmaceutická technologie; Formularies as Topic; farmaceutická terminologie; History, 18th Century; Technology, Pharmaceutical; Pharmaceutical Preparations; Drug Compounding