Stratifikace rizika pomocí zátěžového SPECT zobrazení myokardu v kombinaci se stanovením koronárního kalciového skóre u rizikových pacientů s diabetem a/ nebo ledvinným selháním - Metelková, Iva; Kamínek, Milan; Sovová, Eliška; Hutyra, Martin; Budíková, Miroslava; Buriánková, Eva; Formánek, Radim; Metelka, Rudolf; Henzlová, Lenka (Vnitřní lékařství, 2010)
Cíl: Posoudit přínos měření kalciového skóre při stratifikaci rizika pomocí zátěžového perfuzního gated SPECT vyšetření u pacientů s diabetem (DM), resp. s ledvinným selháním v dialyzačním programu (CHSL- HD). Metodika: Retrospektivní analýza souboru 67 pacientů (40 mužů, průměrný věk 59 +/-12 let, 28 s DM, 22 s CHSL- HD, 17 současně DM a CHSL- HD), kteří měli zátěžové gated SPECT vyšetření a kvantifikaci kalciového skóre. Sumační perfuzní zátěžové a rozdílové skóre (SSS, resp. SDS), ejekční frakce (EF) a enddiastolické, resp. endsystolické objemy levé komory (EDV/ ESV) byly automaticky stanoveny programem 4D- MSPECT. Závažná kardiální příhoda byla definována jako náhlá srdeční smrt nebo nefatální infarkt myokardu (IM) a dále byly evidovány obtíže vyžadující revaskularizaci. Výsledky: Během průměrného sledovacího období 18 +/- 10 měsíců jsme evidovali 8 úmrtí, 4 nefatální IM a 7 revaskularizací. V podskupině 19 pacientů s kardiální příhodou byla v porovnání se 48 pacienty bez příhody signifikantně horší perfuze (SSS 9 +/- 11 vs 2 +/- 3 a SDS 6 +/- 9 vs 1 +/- 2, P < 0,05), funkce levé komory (pozátěžová EF 53 % +/- 13 % vs 59 % +/- 13 %, klidová EF 55 % +/- 14 % vs 59 % +/- 12 %, pozátěžové EDV/ ESV 144 ml/ 71 ml vs 128 ml/ 59 ml, P < 0,05) a vyšší kalciové skóre (1 965 +/- 1 772 vs 387 +/- 740, P < 0,05). U pacientů bez reverzibilní poruchy perfuze (SDS < 2) byla v porovnání s pacienty s SDS >/= 2 nižší roční incidence závažných příhod (8 % vs 19,6 %, P < 0,05) a revaskularizací (4 % vs 19,6 %, P < 0,05). Vyšší incidence závažných příhod byla u pacientů s pozátěžovým poklesem EF > 5 % a/ nebo s extenzivními kalcifikacemi s kalciovým skóre > 709 (23,8 % vs 1,9 % u pacientů s SDS < 2 a 26,7 % vs 9,5 % u pacientů s SDS >/= 2, P < 0,05). Závěr: Nález výrazně zvýšeného kalciového skóre obdobně jako průkaz poischemického omráčení levé komory umožňuje další stratifikaci rizika u pacientů s reverzibilní poruchou perfuze i bez perfuzní abnormality.
Keywords: zobrazování myokardiální perfuze; Exercise Test; Renal Insufficiency; náhlá srdeční smrt; nemoci koronárních tepen; Cardiac-Gated Single-Photon Emission Computer-Assisted Tomography; Myocardial Perfusion Imaging; Risk Assessment; Middle Aged; mužské pohlaví; Calcinosis; Myocardial Ischemia; funkce levé komory srdeční; Coronary Artery Disease; kalcinóza; ženské pohlaví; Coronary Vessels; hodnocení rizik; Humans; Diabetes Complications; komplikace diabetu; Death, Sudden, Cardiac; lidé středního věku; zátěžový test; ischemická choroba srdeční; Female; srdeční akcí synchronizovaná jednofotonová emisní počítačová tomografie; renální insuficience; koronární cévy; lidé; Male; Ventricular Function, Left