Angina pectoris bez koronárních stenóz - aktuální koncepce - Yilmaz, Ali; Sechtem, Udo (Medicína po promoci, 2010)
V časopise New England Journal of Medicine byly nedávno uveřejněny překvapivé a provokující výsledky velké studie zahrnující údaje o 398 978 pacientech, jimž byla v USA provedena koronarografie pro podezření na ischemickou chorobu srdeční (ICHS).17 Podle této studie byla pouze u 37,6 % invazivně vyšetřených pacientů diagnostikována koronární stenóza. Navíc – proti očekávání – se ICHS prokázala pouze o něco málo častěji u pacientů s patologickým nálezem zjištěným při předchozím neinvazivním vyšetření, ve srovnání s pacienty bez patologického nálezu; rozdíl však byl statisticky významný (41 % vs. 35 %). V rámci neinvazivního vyšetřování se pokaždé neprováděl zátěžový test. Příznaky anginy pectoris mělo více než 70 % pacientů vyšetřených koronarograficky. Z klinického hlediska je tedy třeba hledat odpověď na důležitou otázku, jak lze hodnotit, popřípadě vysvětlit častý výskyt anginy pectoris v nepřítomnosti koronárních stenóz. V této přehledové práci bude na konkrétních kasuistikách prezentována aktuální koncepce diagnostického postupu u pacientů s anginou pectoris, kteří nemají průkaznou stenózu v epikardiálním oddílu koronárních tepen.
Keywords: Sensitivity and Specificity; Coronary Stenosis; Diagnosis, Differential; Myocarditis; lidé středního věku; mikrovaskulární angina pectoris; Angina Pectoris; mužské pohlaví; Exercise Test; Middle Aged; Diffusion Magnetic Resonance Imaging; ženské pohlaví; dospělí; Parvovirus B19, Human; difuzní magnetická rezonance; lidé; Female; myokarditida; infekce viry z čeledi Parvoviridae; Adult; koronární angiografie; diferenciální diagnóza; elektrokardiografie; senzitivita a specificita; Microvascular Angina; acetylcholin; Humans; Vasodilator Agents; Acetylcholine; Parvoviridae Infections; koronární stenóza; lidský parvovirus B19; Magnetic Resonance Angiography; vazodilatancia; Coronary Angiography; angina pectoris; koronární trombóza; Coronary Thrombosis; Male; Electrocardiography; zátěžový test; magnetická rezonanční angiografie