Nové léčivé látky v magistraliter receptuře IV - xylometazolin-hydrochlorid - Sklenář, Zbyněk (Praktické lékárenství, 2010)
Xylometazolin-hydrochlorid je oblíbenou a hojně používanou dekongestivní léčivou látkou v řadě volně prodejných nosních přípravků. Nově je toto léčivo dostupné od července 2010 jako farmaceutická substance pro přípravu léčiv, čímž máme k dispozici přímo působící alfa-sympatomimetikum stabilní ve vodném prostředí. Přehledový článek podává informace o vlastnostech a použití látky, jejíž uplatnění je v přípravcích pro nosní, případně oční aplikaci. Následně jsou prezentovány příklady hlavně kombinovaných přípravků určených především pro nasální podání, které mohou vhodně doplnit stávající nabídku hromadně vyráběných léčivých přípravků a naleznout uplatnění nejen u dospělých, malých dětí, ale i kojenců.
Keywords: dospělí; Ephedrine; způsoby aplikace léků; Infant; Nose Diseases; dítě; předškolní dítě; Nasal Cavity; Adult; nosní dutina; fixní kombinace léků; sympatomimetika; lidé; dekongestivum; Eye Diseases; Rhinoguttae Naxera, borefedrin, modré nosní kapky; modré nosní kapky; příprava léků; Imidazoles; efedrin; individuální příprava; Sympathomimetics; borefedrin; kojenec; Child, Preschool; Otolaryngology; oční nemoci; otorinolaryngologie; septonex; Child; Drug Compounding; dexpanthenol; Drug Administration Routes; nemoci nosu; Drug Combinations; imidazoly; Humans