Nové léčivé látky v magistraliter receptuře V - promethazin-hydrochlorid - Sklenář, Zbyněk; Horáčková, Kateřina (Praktické lékárenství, 2010)
Promethazin-hydrochlorid je známé a dlouhodobě používané antihistaminikum s řadou dalších farmakologických účinků, pro které se v současnosti využívá více, než pro svoji základní indikaci H1 antihistaminika. Jelikož se v odůvodněných případech stále používá především v dětském věku, a protože se na trhu vyskytuje z monokomponentních přípravků pouze léková forma potahované tablety, která neumožňuje náležité dělení v případě předepsání nižší dávky, je žádoucí mít k dispozici samotnou léčivou látku pro použití magistraliter. Ta je pro lékárny dostupná od září 2010. Přehledový článek podává informace o vlastnostech, farmakologických účincích a použití promethazinu. Cílem není představovat léčivo jako novinku v terapii s velkým potenciálem v magistraliter receptuře, ale využít ji k individuální přípravě pro situace, při kterých není k dispozici adekvátní léková forma hromadně vyráběného léčivého přípravku umožňující bezpečné dávkování vyznačené na receptu od lékaře. Prezentovány jsou proto předpisy pro magistraliter přípravu sirupů a želatinových tobolek.
Keywords: Citri sirupus artificialis; dítě; Pomiprotin; Histamine Antagonists; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; Aurantii sirupus; Promethazine; lidé; příprava léků; individuální příprava; nežádoucí účinky léčiv; sedativní antihistaminikum; Citriprotin; promethazinový sirup; Child; promethazin; Drug Compounding; antihistaminika; Humans