Použitie exogénneho surfaktantu u ARDS - Majer, Ivan; Demian, Juraj; Laššán, Štefan; Vlček, Zdenko; Žilinčárová, Veronika (Studia pneumologica et phtiseologica, 2010)
Pľúcny surfaktant je aktívny lipoproteinový komplex produkovaný v alveolárnych bunkách II. typu. ARDS je charakterizovaná vážnym akútnym poškodením pľúcnych funkcií. Ochorenie bolo pôvodne pomenované ako respiračná tieseň dospelých, teraz sa preferuje názov akútna respiračná tieseň. Iným názvom sú šokové pľúca. U ARDS dochádza k extenzívnemu poškodeniu biochemických a biofyzikálnych vlastností pľúcneho surfaktantu. Zatiaľ iba niekoľko štúdií popísalo, že exogénny surfaktant u ARDS zlepšuje oxygenáciu, pľúcnu mechaniku a aj prežívanie. Bronchoskopická instilácia surfaktantu dovoľuje klinikovi vykonávať aj bronchoalveolárnu laváž (BAL) k odstráneniu zápalových mediátorov. V kazuistike opisujeme naše prvé skúsenosti.
Keywords: dospělí; Respiratory Distress Syndrome; Pulmonary Surfactants; lidé; mužské pohlaví; bronchoskopie; Male; syndrom dechové tísně; Bronchoscopy; Treatment Outcome; Adult; plicní surfaktanty; výsledek terapie; Humans