Výzkum rodin imigrantů v členských zemích EU - metodologie a výsledky mezinárodního projektu Interface - Bareš, Pavel; Horáková, Milada (Kvalitativní přístup a metody ve vědách o člověku ..., 2009)
Příspěvek se zaměřuje na metodologii a výsledky projektu „Interface – Immigrants and National Integration Strategies: Developing a Trans-European Framework for Analysing Cultural and Employment-Related Integration“ realizovaného v pěti zemích EU. Hlavním cílem projektu bylo pochopit, zdali vůbec a v jaké míře může rodina představovat úspěšnou strategii k usnadnění integrace imigrantů, a jak pomáhá absorbovat a omezit dopady nejtěžších a nejvíce zraňujících migračních zkušeností. Příspěvek detailněji diskutuje metodologii tohoto projektu, v rámci něhož se uskutečnily rozhovory v rodinách migrantů v pěti členských zemích EU, a přibližuje výhody a úskalí zvoleného analytického přístupu. Následně jsou předložena nejvýznamnější zjištění projektu.
Keywords: výzkum; lidé; Research; Transients and Migrants; charakteristiky rodiny; osoby s přechodným pobytem a migranti; předsudek; rodina; Family; Family Characteristics; Prejudice; Intergenerational Relations; Humans; vztahy mezi generacemi; Emigrants and Immigrants; emigranti a imigranti