Maligní forma cystosarcoma phyllodes s metastázami do mozku - Büchler, Tomáš; Voršilková, Eva; Koukolík, František; Melínová, Hana; Abrahámová, Jitka (Klinická onkologie, 2010)
Cystosarcoma phyllodes je málo častý nádor prsu, který může mít benigní, hraniční a maligní formu. Metastázy maligní formy cystosarcoma phyllodes do mozku jsou raritní a mají nepříznivou prognózu. V našem sdělení popisujeme případ pacientky, u které došlo ke generalizaci maligní formy cystosarcoma phyllodes šest let po resekci primárního nádoru. Radioterapií se podařilo dosáhnout částečné regrese mozkové metastázy, pacientka však zemřela na generalizované onemocnění, které bylo rezistentní na podanou systémovou chemoterapii. Protože metastatická maligní forma cystosarcoma phyllodes je velmi obtížně léčitelná, důraz v léčbě tohoto druhu malignity by měl být kladen na terapii primárního nádoru předtím, než ke generalizaci dojde.
Keywords: chemoterapie; Radiotherapy; Brain Neoplasms; Adult; radioterapie; lidé; dospělí; nádory prsu; ženské pohlaví; cystosarcoma phyllodes; Female; Breast Neoplasms; Humans; Phyllodes Tumor; nádory mozku