Liečba akné svetlom - Sochor, Martin; Buchvald, Jozef; Sochorová, Ružena; Šimaljaková, Mária (Československá dermatologie, 2010)
V posledných 10 rokoch badať výrazný vzostup používania rôznych metód liečby akné, ktoré sú založené na báze svetla. Ako zdroje sa používajú najmä vysokotlakové výbojky, fluorescenčné trubice a diodové svetlo LED (Light Emitting Diodes). Najčastejšou cieľovou vlnovou dĺžkou je 415 ± 10 nm, pretože táto je veľmi účinne absorbovaná v protoporfyríne IX (PpIX) v Propionibacterium acnes (P. acnes). Svetlom navodeným rozpadom PPIX dochádza k tvorbe kyslíkových radikálov, ktoré usmrcujú P. acnes. V poslednej dobe sa do popredia dostávajú aj dôkazy protizápalového pôsobenia modrého svetla. Okrem tohto sa často využíva aj červené (630nm) svetlo. Využitie svetla v liečbe akné je vhodné kombinovať s inými metódami (napr. lokálne keratolytiká). Nevýhodou je, že po ukončení série ošetrení dochádza pomerne rýchlo k relapsu.
Keywords: fotosenzibilizující látky; Administration, Topical; laserová terapie s nízkou intenzitou světla; fototerapie; acne vulgaris; výsledek terapie; Low-Level Light Therapy; kyselina aminolevulová; Phototherapy; Humans; fotochemoterapie; lidé; terapie ultrafialovými paprsky; mladiství; aplikace lokální; Adolescent; Treatment Outcome; Ultraviolet Therapy; Acne Vulgaris; Skin Absorption; Aminolevulinic Acid; Photochemotherapy; kožní absorpce; Photosensitizing Agents