Spontánní disekce koronárních tepen - Richter, David; Ostřanský, Jiří; Sluka, Martin; Štípal, Roman; Táborský, Miloš (Intervenční a akutní kardiologie, 2010)
Spontánní disekce koronární tepny (SCAD) je vzácným nálezem s vysokou mortalitou, v klinické praxi se nejčastěji projevující akutním koronárním syndromem postihujícím většinou mladší ženy. Léčba může být konzervativní, intervenční nebo kardiochirurgická. Autoři popisují 4 případy SCAD v katetrizační laboratoři v posledních 5 letech.
Keywords: Female; lidé středního věku; mužské pohlaví; akutní koronární syndrom; disekce aorty; Humans; Aortic Dissection; infarkt myokardu; léčba; koronární aneurysma; Coronary Angiography; lidé; Middle Aged; balónková koronární angioplastika; koronární angiografie; Coronary Aneurysm; ženské pohlaví; Angioplasty, Balloon, Coronary; Acute Coronary Syndrome; Male; Myocardial Infarction