Synchronní invazivní duktální adenokarcinomy pankreatu a jejich klinický význam - Havlík, Roman; Loveček, Martin; Klos, Dušan; Ghothim, Mohamed; Neoral, Čestmír (Onkologie (Olomouc, Print), 2010)
Autoři referují dva případy náhodně zjištěného duplicitního tumoru pankreatu v ponechané části slinivky po parciální resekci pro adenokarcinom hlavy slinivky. Důvodem odstranění ponechaného zbytku slinivky byla vždy pooperační komplikace. Je diskutována možná četnost těchto duplicitních nádorů slinivky vzhledem k známému pohledu na vznik duktálního adenokarcinomu pankreatu z prekanceróz, tedy pankreatických duktálních intraepiteliálních neoplazií. Současně je hodnocen možný význam těchto němých duplicit v klinické praxi.
Keywords: Adenocarcinoma; mortalita; nádory slinivky břišní; Humans; Longitudinal Studies; adenokarcinom slinivky; analýza přežití; financování organizované; Neoplasm Invasiveness; výsledek terapie; Financing, Organized; lidé; pankreatoduodenektomie; Survival Analysis; intraepiteliální pankreatická neoplazie; Mortality; longitudinální studie; Pancreatic Neoplasms; prognóza; Treatment Outcome; Pancreaticoduodenectomy; adenokarcinom; invazivní růst nádoru; lokální recidiva nádoru; Carcinoma, Ductal; duktální karcinom; Neoplasm Recurrence, Local; Prognosis