Imunokompromitovaný pacient - vděčný objekt mykobakterií - Potrepčiaková, Stanislava; Hrazdirová, Anna; Staňková, Yvonne; Skřičková, Jana (Kazuistiky v alergologii, pneumologii a ORL, 2010)
Autoři prezentují komplikovaný případ tuberkulózy u imunokompromitované pacientky po transplantaci jater na trvalé imunosupresivní léčbě. Pacientka byla přijata v klinicky závažném stavu na Kliniku nemocí plicních a TBC pro tuberkulózu peritonea a jater. V průběhu hospitalizace byla diagnostikována tuberkulóza střev, pravého oka, miliární tuberkulóza plic, tuberkulózní pleuritida. Při léčbě čtyřkombinací antituberkulotik se asi po 3 týdnech začal původně velmi závažný klinický stav postupně zlepšovat, kontrolní odběry na mykobakteria byly opakovaně negativní a pacientka byla propuštěna do ambulantní péče.
Keywords: Rifampin; transplantace jater; Tuberculosis, Ocular; Peritonitis, Tuberculous; Tuberculosis, Gastrointestinal; Female; plicní tuberkulóza; tuberkulóza pleury; Tuberculosis, Pulmonary; ženské pohlaví; rifampin; tuberkulóza jater; lidé; Immunosuppressive Agents; Drug Therapy, Combination; tuberkulóza oční; Middle Aged; pyrazinamid; ethambutol; Tuberculosis; Tuberculosis, Pleural; Liver Transplantation; isoniazid; tuberkulóza; Tuberculosis, Hepatic; Isoniazid; Ethambutol; Immunosuppression Therapy; kombinovaná farmakoterapie; peritonitida tuberkulózní; mimoplicní formy tuberkulózy; lidé středního věku; imunosupresivní léčba; imunosupresiva; Pyrazinamide; tuberkulóza gastrointestinální; Humans