Obstrukční spánková apnoe - význam septoplastiky a turbinoplastiky. Část I, Teoretická část - Pniak, Tomáš; Matoušek, Petr; Štrympl, Pavel; Komínek, Pavel; Novák, Vilém (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2010)
Chrápání a obstrukční spánkové apnoe (OSA - Obstructive Slep Apnoea) jsou krajní jednotky celého spektra poruch dýchání ve spánku, způsobených obstrukcí periferních dýchacích cest. Nazální segment dýchacích cest vytváří přibližně 2/3 celkového odporu dýchacích cest. Jeho obstrukce výrazným způsobem ovlivňuje i další kolapsibilní části dýchacích cest, čímž se spolupodílí na vzniku chrápání a OSA. Efekt samotné operace nosu na OSA a chrápání je předmětem zkoumání a dle literárních údajů většinou není považován za léčebně postačující. Operace nosu je indikována v případě zjevné anatomické patologie, zvyšující nosní rezistenci, u pacientů se symptomy nosní neprůchodnosti. K nesporným indikacím operace nosu patří intolerance nazálního CPAP (CPAP-Continuous Positive Airway Pressure) pro nosní neprůchodnost. K objektivizaci nosní průchodnosti se často používá rinomanometrie.
Keywords: Nose; Rhinomanometry; nos; lidé; Snoring; Nasal Obstruction; rinomanometrie; obstrukční spánková apnoe; chrápání; Sleep Apnea, Obstructive; nosní obstrukce; Humans