Obstrukční spánková apnoe - význam septoplastiky a turbinoplastiky. Část II, Praktická část - Pniak, Tomáš; Matoušek, Petr; Štrympl, Pavel; Novák, Vilém; Komínek, Pavel (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2010)
Cílem studie bylo zjistit přínos septoplastiky a turbinoplastiky v léčbě obstrukční spánkové apnoe (OSA) a chrápání (rhonchopathia). Materiál a metodika: Autoři prezentují sestavu 20 pacientů se subjektivně obtížným nosním dýcháním a chrápáním. U všech byla endoskopickým vyšetřením nosu zjištěna deformita nosní přepážky nebo hypertrofie dolních skořep a byla provedena operační korekce. Předoperačně a pooperačně byli pacienti vyšetřeni limitovanou polygrafií, meřena byla hodnota AHI (Apnoe/Hypopnoe Index), SI (Snoring Index). Pacienti byly předoperačně i pooperačně vyšetřeni přední aktivní rinomanometrií. Byl hodnocen subjektivní efekt operace na chrápání a denní spavost. Předoperační a pooperační parametry byly statisticky srovnány. Výsledky: U všech pacientů se zjistilo OSA, prostá ronchopatie nebyla zjištěna. Pooperačně došlo ke statisticky významnému snížení parametru AHI (p=0,0038) a SI (p= 0,0441), ačkoliv u žádného z pacientů nebyla dosažena kritéria úspěšné chirurgické léčby OSA. Rinomanometrie prokázala objektivní zlepšení celkové nosní průchodnosti. Subjektivně došlo ke snížení chrápání. Závěr: Operace nosu je doplňkovou metodou léčby OSA.
Keywords: otorinolaryngologické chirurgické výkony; Rhinomanometry; bronchopatie; nosní obstrukce; lidé; Nasal Obstruction; obstrukční spánková apnoe; Sleep Apnea, Obstructive; Snoring; rinomanometrie; Nasal Septum; Humans; Otorhinolaryngologic Surgical Procedures; nosní přepážka; chrápání